Dziecko Forum

Dla rodziców, o dzieciach.
Teraz jest 7 wrz 2010, o 17:38

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Literatura od urodzenia
PostNapisane: 13 lip 2010, o 17:17 

Witajcie.
Mój synek ma 2,5 miesiąca. Bardzo bym chciała zaszczepić w nim miłość do literatury. Jestem molem książkowym i wiem, ile radości daje chwila samotności w kąciku z książką ;) Oczywiście nie łudzę się, że już niebawem sam sięgnie po powieść czy tomik wierszy, ale staramy się już teraz codziennie przynajmniej 20 minut czytać mu na głos. Mamy wiersze Brzechwy i Tuwima, niektóre znam już na pamięć. Co byście jeszcze polecili? Dodam, że przywiązujemy ogromną wagę do oprawy graficznej - dlatego, chociaż pamiętam z dzieciństwa niektóre wierszyki Danuty Wawiłow (na przykład rewelacyjne "Daktyle"), zrezygnowałam z kupna "Wierszykarni", bo nie podoba mi się wydanie... Pozdrawiam serdecznie :)
Iza

Tytuł: Re: Literatura od urodzenia
PostNapisane: 23 lip 2010, o 19:50 

Zupełnie przez przypadek trafiłam na Twoje pytanie.Nie wiem czy posłuchaz mojej rady.Ja uważam,że dzieciątku należy czytać jak najwcześniej .Swoim chlopcom czytałam,gdy mięli kilka miesięcy.Uwielbiałam chwile,gdy oni leżeli w łóżeczku,a ja czytałam wierszyki Brzechwy lub Tuwima.Odtwarzałam płyty gdy zasypiali z bajkami .Wiem,że topozwoliło im na prawidłowy rozwój i rozbudziło miłość do litertury.Pozdrawiam Ciebie i dzidziusia.Jola

PostNapisane: 26 lip 2010, o 09:12 

Witaj :-), córeczce zaczęłam czytać nieco później - miała 6 miesięcy. Dziś jest koneserką dobrych książek, czytamy codziennie przynajmniej godzinę (obie uwielbiamy). Ma 3 lata i fantastyczne, niemal literackie słownictwo. Zaczęłam od "Powiastek" Beatrix Potter, są przecudnie zilustrowane i świetnie napisane (zdaje się, że Muza planuje kolejne wydanie). Na pewno Ci się spodobają :-). Gorąco pozdrawiam Ciebie i Synka!Aga

PostNapisane: 26 lip 2010, o 21:23 

Szukam wpadających w ucho wierszy, zwłaszcza tych eksponujących R (właśnie jesteśmy na etapie euforycznego zachwytu tą głoską). Wierszyki Brzechwy i Tuwima oczywiście mamy, czytamy też "Kelnera Kornela" Agnieszki Frączek. Wiem, że trzymiesięcznemu niemowlakowi mogłabym aktorsko interpretować gazetowe newsy, ale może polecicie coś fajnego :)

PostNapisane: 27 lip 2010, o 09:45 

Moje Maleństwo uwielbia wierszyki Brzechwy i Tuwima (pchła Szachrajka, Lokomotywa).Te wierszyki chyba nigdy nie znudzą się dzieciom-i ja z tego powodu bardzo się cieszę! :)

PostNapisane: 2 sie 2010, o 08:02 

Ja mojemu synkowi, póki był malutki czytałam Brzechwę i Tuwima, ale potem mu się to znudziło. ;-)
Zmieniłam więc taktykę i zaczęłam "czytać" książeczki z serii "Obrazki dla maluchów" oraz Moje pierwsze słówka". Syn od razu to polubił.
Teraz ma ponad rok i uwielbia książeczki. :-)

PostNapisane: 2 sie 2010, o 19:16 

"W Rembertowie
w różnobarwnej marynarce
gruba ryba gra oberka na fujarce.
Jak zarobi tym koncertem groszy parę,
w restauracji zje robaka z rabarbarem."

To wierszyk z literką R z książki "Abecadlik" Ewy Kozyry-Pawlak. Inne wierszyki też polecam. Pozdrawiam :-)

PostNapisane: 23 sie 2010, o 13:28 

Czytanie i opowiadani bajek jest jak najbardziej odpowiednie. Ja oprócz tego daje do zabawy dzieciakowi zabawki w kształcie książeczek takie, które szeleszczą albo grają. Moja siostrzenica bawiła się również w wannie specjalną książeczką do wody. Duży wybór różnych takich gadżetów dziecięcych można znaleźć w Entliczku. Dziecko wtedy obcuje od samego początku z samą formą książki co w dalszym rozwoju będzie budziło pozytywne skojarzenia z tym obiektem.

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1